Daniel foran bortekampen mot Follo

En engasjert trener om litt av hvert.

Skrevet av inge

Etter 4 kamper i 1.divisjon for menn står Falk nå med Follo som motstander i neste kamp. Denne gangen er det bortekamp og jeg har tatt en liten prat med Daniel Birkelund om litt om kampen og andre saker rundt A-laget.

– Er troppen skadefri – i tilfelle nei, hvem er ikke tilgjengelig for spill denne helgen?

– Stort sett skadefri tropp. Magnus Fredriksen fikk en smell i NM20 på tirsdag, men vi regner med at han er i trening igjen i dag (torsdag) eller i morgen.

– Hva skal til for å slå Follo? De har møtt svakere motstand enn Falk og tabellplasseringen «ljuger» vel litt?

– Follo har fått en veldig god sesongstart, Spilt bra og selv om de, som du er inne på, nok har møtt antatt svakere motstand, så er det nok et langt bedre lag vi møter nå enn det vi slo i NM uken før seriestart. Nøkkelen for oss blir å kontroll på deres nøkkelspillere og skape kontringer gjennom godt forsvarsspill. I tillegg blir det viktig å få løst deres 3:2:1-forsvar.

– Har du tatt opp med Adam Nyfjäll at han er noe hissig til tider? Han får jo noen utvisninger og også ett rødt kort.

– Adam er en energibunt som trenger å spille med høy intensitet for å være god. Han skal få lov å være seg selv også i fortsettelsen. At våre midtforsvarere får noen utvisninger er ikke uvanlig og gjerne vel så mye et tegn på tøft og aggressivt forsvarsspill som på «ufinheter». Det røde kortet var 3 x 2 min i en kamp med svake dommerprestasjoner, etter å ha studert situasjonene på video mener jeg at to av utvisningene er strenge og en av dem er direkte feil.

– Der har du vel flere med deg. – Hvilken spiller på laget har overrasket deg mest hittil i år? I positiv retning, selvsagt!

Jeg er veldig fornøyd med utviklingen til Magnus Fredriksen fra oppkjøringen startet i mai og frem til nå. Blir litt bedre for hver uke og har levert på et høyere nivå enn jeg hadde forventet. Utrolig seriøs gutt som er et forbilde for omgivelsene når det kommer til holdninger og arbeidsmoral.

– Hva kan vi gjøre for å score ennå flere mål? Vi sliter vel litt med å få en eller to på laget til å score mer enn 5-6 mål pr kamp?

– Vi har veldig lyst til å score flere mål – bare så det er sagt! Når vi analyserer de seriekampene vi har spilt til nå så synes jeg det er vanskelig å finne noe tydelig mønster i hvorfor vi scorer litt mindre enn vi kunne ønske oss. Hver kamp lever sitt eget liv. I serieåpningen mot Kristiansund laget vi 32 og var bra fornøyd. Mot Kolstad var det en kombinasjon av mye unødvendige (og uvanlige) feil, særlig i kontringsspillet og at vi ble kriget ut av stilen i etablert angrep av en bra motstander. Kampen mot Sandefjord var preget av få ballkontroller siden hjemmelaget spilte lenge og var veldig disiplinerte – så der synes jeg egentlig det var bra å score 26. Mens vi i kampen mot Haugaland bommer uvanlig mye. Spillemessig var den kampen egentlig ikke så verst, men vi brenner ca 10 veldige sjanser og ytterligere drøyt 10 «ok» sjanser. Vi må bare jobbe videre både med å utvikle spillet vårt, relasjonene og tryggheten sammen – slik at vi skaper enda flere muligheter, og med å utvikle ferdighetene til hver enkelt – slik at vi får enda høyere uttelling på de mulighetene vi skaper.

– Publikum varierer mye fra topp stemning til litt labrere, merker dere noe til dette? Og hva kan vi på tribunen endre på, om noe?

– Publikum betyr mye for oss og vi merker det veldig når taket løfter seg i Holtanhallen. Som utgangspunkt mener jeg at det er vårt ansvar på banen å by tilstrekkelig på oss selv til at publikum tenner. Det man likevel kanskje kan tenke på som supporter er at det er i de tunge periodene laget virkelig trenger støtten.

– Det er jeg faktisk veldig enig i! Når det butter litt så er det veldig greit å få litt ekstra støtte fra tribunene og ikke bli helt stille der.
– Jeg har sett at startoppstillingen ikke er helt den samme for hver kamp, er det bevisst eller er det på grunn av dagsform?

– Vi har ikke en fast «førstesekser» så for oss er det naturlig å variere litt på hvem som starter. Generelt synes jeg det er overdrevet fokus i håndball på hvem som begynner kampen. Ingen håndballkamper jeg har sett ble avgjort i starten…. Når vi velger hvem vi skal begynne med kan det handle om mange ting; hvordan har det sett ut på trening? taktiske hensyn i forhold til motstander? Eller et ønske om å gi nye spillere erfaringen med å starte. Hvilke spillere ønsker vi å ha på banen samtidig? Hvilke spillere ønsker vi å ha på banen i de ulike fasene av kampen?

– Mye å tenke på som vi som sitter ringside ikke har den ringeste kontroll på. Og når det er sagt så har vi jo oppdaget at du er veldig engasjert på sidelinjen – har du samme engasjement i garderoben når du pepper opp gutta før kampen?

– Engasjert på sidelinjen?? He he, jeg trodde jeg var stille og rolig jeg!
Jeg brenner for det jeg holder på med og lever meg veldig inn i kampene. Jeg opplever også at det har en positiv effekt på spillerne at jeg er «med». Samtidig har jeg nok litt bedre «kontroll» enn det noen ganger kan se ut til. Det er litt skuespill også. I garderoben før kamp er guttene veldig flinke til å peppe hverandre opp. Det er mange som bidrar til å fyre opp stemningen når vi er inne etter oppvarmingen. Det siste som skjer før vi løper inn til kamp er jeg sier noen få ord, minner dem om de viktigste oppgavene i kampen og fyrer litt på bålet hvis jeg tror det trengs.

– Du har høye mål for sesongen, det  er bare spilt 4 kamper – regner med at målet ligger der fremme ennå? Vinne?

– Det viktigste med en tøff målsetninger er at den signaliserer hvor vi legger listen for oss selv. Og gjør forhåpentligvis noe med hvilke krav vi stiller til hverandre hver eneste dag. Så målet ligger fast ja.

– Til slutt; hvilke(n) spiller(e) på laget er den med mest ablegøyer i løpet av en uke?

Vi har generelt et veldig godt humør i hverdagen vår. Både i spillergruppe og trenerteam sitter spøken løst og vi smiler og ler mye sammen. Så det er mange kandidater. En som skiller seg ut, og som vi dessverre ikke ser like ofte nå etter at han skadet seg alvorlig i kneet, er Ronald Putans. Han skaper mye liv rundt seg og har alltid noen påfunn.

– Synd med han, men han kommer nok sterkt tilbake etterhvert. Både på banen og i garderoben, sikkert! Da ønsker vi deg og gutta lykke til i Follo og vi håper selvsagt på at det sankes inn poeng til laget og byen!

————–

Relatert: Øyvind Tomter går til Follo fra sitt hjemsted (etter famøst utsagn om vinne mot Haugaland på Facebook) i Oslo og underveis får han med seg Patrick Aasheim, som har gått med Øyvind Tomter før. Gutta satser på å bruke ca 5 timer på turen og for hvert minutt de bruker vil de gi 2 kr til TV-aksjonen for Kirkens Nødhjelp vannprosjekt. Tomter har allerede fått «Go» på over 12 000 kr til saken fra andre som støtter Falk og denne saken – vil gjerne ha inn mer. Vil du bidra, mot 15 000, så ta kontakt med Øyvind Tomter i Falk Håndball. Øyvind SKAL være fremme til kampstart i Follo Trykk Arena, så vi regner med at han får en god mottagelse ved «målgang».

Lykke til, Øyvind og Patrick!

Fra Follo sin webside før kampen: Klar for ny kamp!