– Årets viktigste kamp!

Ekspertene ønsker mer bredde, fart og rullering.

Skrevet av arnt

Falk står med null poeng etter fire kamper i eliteserien. Vi har tatt en prat med Jan-Rolf Ludvigsen i Gjengangeren og ekspertkommentatoren på Håndball-tv, Trond Egge, før bortekampen mot St. Hallvard på søndag.

De er begge enige i at Falk har underprestert så langt i sesongen.

– Selv om vi har møtt fire gode lag så langt, så har sesongen til nå vært en skuffelse. Tapet i cupen mot Sandefjord er det klare bunnpunktet. Det er for lite flyt i angrepsspillet, og for mange pasningsfeil, særlig på innspill til strek. Når de sjansene man får i tillegg ikke omsettes i mange nok mål er det vanskelig å vinne på dette nivået, sier Ludvigsen, som har lang erfaring som toppdommer.

trond-egge

Den tidligere Falk-treneren Trond Egge savner også mer struktur i det offensive spillet.

– Angrepsspillet har vært for enkelt og naivt. Vi spiller for trangt, og bruker for lite tid. Jeg ønsker meg et angrepsspill som i langt større grad søker avslutninger og gjennombrudd bredt i banen. Det må bli større tålmodighet i oppbyggingen. Så langt har det blitt for mye «en og en». Bare sjelden kommer det flere samtidige bevegelser, slik at spesielt sidebackene kan komme på andres bevegelse og levere skudd på et nedgruppert forsvar.

De to ekspertene savner også mer fart i årets Falk-lag.

– Intensiteten må opp, og vi må få igang kantene, mener Ludvigsen.

– Det er mye fart i laget, så jeg hadde ventet mer fokus på kontringer. Vi må bli råere på å kjøre kontra- og ankomstspill for å få oss noen «billige mål». Falk trenger en bredere verktøykasse enn det vi har sett til nå, sier Egge.

Forsvarsspillet har vært bedre enn angrepsspillet, men også her har det gått i store bølgedaler.

– Selv om vi har hatt brukbare perioder bakover og tidvis gode keepere, har forsvarsspillet jevnt over vært for dårlig. I samtlige kamper har motstandernes keepere hatt en bedre redningsprosent enn våre, sier Ludvigsen.

– Det som var godt nok i fjor er ikke godt nok i eliteserien, sier Egge.

Magnus tas hardt kopi

Så langt i sesongen har Daniel Birkelund gitt enkelte spillere mye spilletid, men andre har sett det meste fra benken.

– Jeg ønsker meg noe mer rullering på spillerne. Jeg tror dette ville gitt en jevnere prestasjon og holdt trykket oppe i spillergruppen. Da får de beste spillerne mer hvile, og resten av laget føler at de er mer delaktig i det som skjer. Det er med på å bygge lagfølelse, og jeg tror vi ville unngått de helsvarte periodene der vi nå har tapt 1-9, sier Egge.

Ekspertene ser på søndagens bortekamp mot St. Hallvard som en av årets viktigste kamper.

– Dette er en 4-poengskamp! Falk har hatt bra tak på St. Hallvard de siste årene og vant jo begge oppgjørene i fjor. Men jeg så Lier-laget mot ØIF Arendal i helga (tap 23-20), og de er mye bedre enn jeg trodde. Dette kan bli både spennende og tøft! sier Ludvigsen.

– Begge lag føler presset før denne kampen, og det ligger veldig mye i potten. Seier vil gi ny tro og entusiasme, mens tap vil forsterke den negative spiralen. Jeg tror ikke det er noen ulempe å spille på bortebane, snarere tvert imot. Mitt tips er at Falk tar med seg to poeng hjem til Horten. Jeg har også tro på full pott mot Fyllingen og Lillestrøm. Med seks poeng på tre kamper vil vi være godt i rute etter sju serierunder, avslutter Egge optimistisk.