• Falk er i Eliteserien

Historisk opprykk

Gjengitt med tillatelse fra avisen Gjengangeren

Falk er i eliteserien i håndball. Blåtrøyene sikret seg akkurat det ene poenget de var kommet til Trondheim for å hente. 24–24 betyr et historisk opprykk for Hortens-laget.

I fredagsavisen lovet Rune Skytøen å skyte Falk til eliteserien, og det var akkurat det 36-åringen fra Skoppum gjorde. 24-23-scoringen som han tricket inn tre minutter før slutt, ble direkte avgjørende i thrilleren i Husebyhallen søndag ettermiddag.

– En helt utrolig opplevelse, jublet Falk-kapteinen Simen Heyerdahl, som måtte se de siste tjue minuttene av kampen fra tribunen etter et meget omdiskutert rødt kort.
– Vi spiller ingen praktkamp, men vi gjør akkurat det vi skal gjennom hele kampen, sier Falks sportslige leder Trond Egge, som vikarierte for Torbjørn Klingvall på Falk-benken. Assistenttrener Baard Olafsen felte en tåre eller to og skrøt vilt og uhemmet av krigerinstinktet etter at Simen Heyerdahl fikk rødt kort.

Og det var nettopp kriging og vilje som ble avgjørende i denne jevne kampen. Det er godt det ikke deles ut stilkarakterer i håndball, for spillet i seg selv hadde på ingen måte sprengt 20-skalaen.

– Vi var preget av nerver helt fra start, påpeker Baard Olafsen – og har rett i det.
Helt fra avkast slet Falk med å få flyt og fart i angrepsspillet. De fem første avslutningene kom fra kantene, der Andreas Ingebrigtsen slet tungt med å finstille fingermotorikken. Simen Heyerdahl dundret inn den første forløsende Falk-scoringen etter seks minutter, og så våknet ballkunstneren fra Skoppum til dåd. Nesten alene brakte Rune Skytøen Falk opp til 6-3-ledelse midtveis i en målfattig førsteomgang, og alt så virkelig lyst ut da ledelsen var øket til 9–5 fem minutter før pause.

Da kom imidlertid en periode da alt stokket seg for blåtrøyene. Kolstad – i undertall – reduserte til 10–11 før pause, og dermed var spenningen stor og uforløst blant 150 Falk-tilhengere i Husebyhallen da andreomgangen startet.

Anton Bo Blickhammer tok ansvar etter sidebyttet, og Falk var i veldig god gjenge da Simen Heyerdahl fikk rødt kort på stillingen 16–13. Da gjensto 23 tunge minutter før Baard Olafsens og Trond Egges mannskap, og de to måtte foreta mannskapsmessige omkalfatringer som de langt fra hadde ønsket seg.

– De første minuttene gikk det bra, men så ble det virkelig tungt.

De siste minuttene var det bare viljen og ønsket om Eliteseriespill som holdt oss flytende, sier Baard Olafsen.

Falk ledet 20–16 før hjemmelagets Sander Sagosen for alvor begynte å terrorisere Hortens-lagets forsvar. Kolstad – som er kjent for sine gode andreomganger – ledet 21–20 da tolv minutter gjensto.
Rune Skytøen utlignet til 21-21, og så var det klart for de ti mest spennende minuttene i Falk-håndballens historie.

– Dette er ikke godt for hjertet, stønnet Arnt Egeland, som sto ved siden av oss og forsynte Falkhuset med live-bilder av det som skjedde på parketten nedenfor oss.

Der sørget Tor Henning Forberg for Falk-ledelse 22–21 etter en periode da Falk ble tvunget til avslutninger fra uvante og litt ukomfortable posisjoner. Falk var foran også på 23–22 (Holden), men da Johannes Johnsson ble utvist på stillingen 23-23, så det unektelig en smule dystert ut for drømmen om Eliteseriehåndball i Holtanhallen neste sesong.

Rune Skytøen sørget for den avgjørende scoringen da tre minutter gjensto. Kant-ekvibrilisten satset fra asfalten foran Olav Trygvasson-statuen og tricket inn 24–23 med en frekkhet som fikk den glimrende Kolstad-målvakten Mats Wæraas til å applaudere i ren beundring. Kolstads utligning til 24–24 kom to minutter før slutt.
Rune Skytøen misset på straffe da halvannet minutt gjensto, men Falk red stormen av med en intensitet som ga dem ny ballkontroll de siste sekundene.

Og dermed var det klart for uhemmet og vill jubel, omfavnelser og gratulasjoner og seier’n er vår.

– Moro at dere klarte det, skrøt Kolstads trener Sven-Tore Jacobsen. – Den gamle damelandslagstreneren er en slu taktiker, og Kolstad har vært en klar overraskelse i årets serie.

Anton Bo Blickhammer ble kåret til Falks beste spiller i denne kampen, men det er også grunn til å dele ut bøttevis med påskeliljer til Rune Skytøen, som scoret ni ganger totalt.

– Spesielt artig å rykke opp i hjembyen Trondheim, smilte Roar Fikse Forobord, som hadde med lillebror Victor som mascot – og resten av familien på tribunen. Noen stor kamp spilte allikevel ikke den fotrappe trønderen, og hans største sjanse i kampen gikk så langt over at ballen nesten traff Tyholt-tårnet.