Blå-gul dominans i eliteturneringen

Et varsku for norsk håndball.

Skrevet av Falk Horten

Svenskene gjorde nesten rent bord i Falks Eliteturnering. – All honnør til de svenske lagene. Men det gjør meg samtidig litt bekymret på vegne av norsk håndball, sier arrangør Trond Egge.

På guttesiden var det en helsvensk finale mellom H43 Lund fra Skåne og HK Aranäs som hører hjemme litt sør for Gøteborg. Lund var overlegne og ledet 12-4 til pause. Til slutt ble det 18-12 til Skånelaget i Holtanhallen. Banens bestemann var Rasmus Nilson som scoret 7 mål.

Rasmus Nilson

– Det var skjönt at vinna, sier Nilson fornøyd med hendene fulle av medaljer. Han ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller, og han ble også tatt ut på «all star team».

Et positivt norsk innslag i den svenske dominansen var Tønsberg Turns guttelag, ledet av Falks egen Rune Skytøen. De tapte semifinalen 18-13 mot H43 Lund etter 9-9 til pause.

– Jeg er stolt over at vi klarer å gi de svenske mesterne såpass bra motstand. Vi er bare 9 utespillere, og våre tre bakspillere står på banen så og si hele tiden, sier Skytøen.

Jentefinalen ble vunnet av forhåndsfavorittene fra Sverige. De nordiske mesterne Gustavsberg slo Son komfortabelt 23-15 (10-7) i Høyanghallen.

Gustavsberg SWE

Tilsammen har det vært 500 spillere og ledere i aksjon i helga, i det som er Nordens sterkeste turnering for J14 og G14. Arrangørene kan melde om et prikkfritt arrangement (bortsett fra at Bækkelaget nektet å spille ferdig en kamp de ledet klart i Høyanghallen på grunn av sol i øyene. Men det ordnet seg etter at vinduene ble blendet).

– Vi har fått mange fantastiske tilbakemeldinger og er slitne og lykkelige. Dette er en den største turneringen vi har arrangert, sier Asbjørn Hauane og Trond Egge.

Trond og Asbjørn

– Hva synes dere om den svenske dominansen på dette nivået?

– Selv om dette bare er én årsklasse, så er jeg er litt bekymret for framtiden i norsk håndball. Vi er i ferd med å bli akterutseilte. De svenske 14-åringene er mye bedre enn oss. Dette kan blant annet bety at det norske damelandslaget vil få en nedtur om noen år, tror Trond Egge.

– Jeg synes også at det er trist at Falk ikke hadde lag med denne helgen. Vi er dessverre ikke gode nok, og det er noe vi må jobbe steinhardt for å gjøre noe med, fortsetter den meritterte ungdomstreneren, fortsetter Egge.

Rune Skytøen er ikke like bekymret:

– Jeg synes ikke vi er skremmende langt bak, med tanke på spillergruppa vi har. Det vi mangler for å klå svenskene er en litt bredere stall, slik at man har mulighet for å hvile de sentrale spillerne i perioder.

Gustavsberg kamp

– Blir det en ny eliteturnering neste år, Asbjørn og Trond?

– Det håper vi selvsagt, men vi gir oss begge etter i år. Vi har fulgt 97-guttene ferdig, og føler at vi har fullført vår oppgave. Vi håper at noen vil ta over stafettpinnen, for denne turneringen gir Falk både godt omdømme og penger i kassa. Vi har fått masse erfaring gjennom de syv årene vi har vært med, og den vil vi øverføre til de som forhåpentligvis overtar, sier Asbjørn Hauane og Trond Egge.

Før de gir seg skal de arrangere andre del av Falks Eliteturnering, som arrangeres om to helger. Da er det de beste 15-åringene sin tur. Her har gledelig nok Falk med sitt jentelag. La oss håpe at norsk ungdomshåndball får seg en opptur da.

All star team